Met de Thunderbolt 3 razendsnel je laptop koppelen

Met de Thunderbolt 3 razendsnel je laptop koppelen

26 oktober 2020 Uit Door Frederik

Aan het vermarkten van de Thunderbolt 3, is een aardig stukje historie voorafgegaan.
In 2009 bracht Intel namelijk een vernieuwde hardware interface op de markt. Op tal van samenkomsten en beurzen voor ontwikkelaars, werd toen een kabel met een lengte van 30 meter getoond, die de naam ‘Light Peak’ meekreeg. Met deze kabel werd het mogelijk, met een MacBook op onder andere, twee schermen van 1080p, video’s vloeiend af te laten spelen. Dit terwijl gelijktijdig op de kabel ook nog andere randapparatuur was aangesloten.

Introductie Thunderbolt

In 2011 werd in samenwerking met Apple, de Thunderbolt geïntroduceerd. De naam ‘Light Peak’ werd op dat moment ook vervangen, aangezien de nieuwe versie een extra stroomdraadje bevatte.
Kortgezegd heeft de Light Peak, gecombineerd met stroom, geresulteerd in de Thunderbolt.
Vanzelfsprekend werden in 2011 de nieuwe iMac computers en MacBook laptops direct afgeleverd, met zogeheten Mini Display uitgangen. Hiermee werd de nieuw ontwikkelde techniek ondersteund.

De Thunderbolt 3 maakt het jou mogelijk, je laptop te koppelen met een snelheid, die kan oplopen tot maar liefst 40 Gb. Om deze reden wordt hij ook wel de meest veelzijdige en meest krachtige poort ooit genoemd.
Hij heeft echter nog meer voordelen dan alleen zijn snelheid:

  • mogelijkheid tot laden van apparaten tot 100W
  • optie om twee 4K en één 5K scherm te voorzien door 1 poort
  • hoge overdracht van geluid en beeld
  • gebruik van type C connector USB

Snelheid

De snelle overdracht van geluid en beeld kan gerealiseerd worden door de 40Gbit/s.
De Thunderbolt wordt ook wel de ideale alles in één connector of kabel genoemd, vanwege het vermogen om apparatuur te laden tot maximaal 1000W. Voor een goede werking is het wel van belang, dat hij ondersteund wordt door de aan te sluiten apparaten.
Het type C connector USB is een nieuw type USB. Deze USB wordt voor het opladen van zo goed als alle nieuwe tablets en mobiele telefoons gebruikt.

Logo controleren

Om zeker te zijn dat je het ook echt kunt toepassen, staat op het logo van de adapters en USB C kabels, een bliksemschicht als logo. Dit geeft aan dat Thunderbolt 3 ondersteund wordt. Het is dus zaak hier goed om op te letten, als je wat gaat aanschaffen.Voor USB aansluitingen geldt: de letter geeft het type aan, dus A, B, of C en het cijfer staat voor de snelheid.