Thuis werken met kinderen: Hoe kun je dit het beste doen?

Thuis werken met kinderen: Hoe kun je dit het beste doen?

29 maart 2022 Uit Door Frederik

Kinderen thuis en toch goed je werk kunnen doen

Het lijkt lastig thuis werken samen met kinderen. Toch zijn er mogelijkheden om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen. Soms willen kinderen aandacht en storen ze je tijdens je werk. Ook kan het zijn dat je snel afgeleid bent van je werk als je kinderen in huis hebt. Het is de bedoeling dat de kinderen zichzelf dus kunnen vermaken zonder dat jij ze bezig moet houden. Een van goede tips is het aanschaffen van een kinderboekjes abonnement. Op deze manier kunnen de kinderen lezen en worden ze bezig gehouden. Jij kan op deze manier rustig je werkzaamheden uitvoeren. Kijk naar kinderboeken 2 jaar voor peuters. Deze zijn makkelijk te lezen en voorzien van leuke plaatjes. Peuters kunnen dus op een speelse wijze kennis maken met allerlei onderwerpen die in deze toffe kinderboeken voorkomen. 

Tips om rustig thuis te kunnen werken met kinderen

Van belang is dat je duidelijk tegen je werkgever en collega’s zegt dat je met kinderen zit. Het kan ook zomaar zijn dat een kind thuis ziek is en aandacht nodig heeft. Overleg dan goed met collega’s dat jouw bereikbaarheid en beschikbaarheid op zo een dag wat beperkter is dan normaal. Laat ook weten dat je korte pauzes houdt om er even voor je kind te zijn maar dat je probeert om je werk zo goed mogelijk op te pakken. Kijk daarbij goed in je agenda van wat je wel en niet kunt combineren in jouw werk vanuit huis met kinderen. 

Zorg dat je jouw werkdag dus niet te vol plant. Hou even tijd over om kinderen kort verspreid over de dag van aandacht te voorzien. Zo zullen ze zich ook sneller beter gedragen als jij aan het werk bent. Misschien is een ouder kind of jou partner wel is vrij en dan kunnen hun de zorgtaken op zich nemen zodat jij prettig kunt werken zonder elke minuut om te moeten kijken naar de kinderen. 

Verder is het fijn als kinderen wat afleiding hebben zoals een kinderboekje of prentenboekje om in te lezen. Maar ook speelgoed kan een kind urenlang vermaken. Laat je kind zelfstandig spelen. of zorg dat de kinderen gezamenlijk spelen. Laat ze een legpuzzel maken, zorg dat ze buiten kunnen gaan voetballen of met hun vriendjes en vriendinnetjes een leuke bezigheid hebben ter dagbesteding. Een peuter kun je vermaken door hem passend speelgoed te geven waar hij helemaal vol van is. Denk aan blokken die hij zelf op kan bouwen. Kleine kinderen zijn continue bezig met ontdekken en onderzoek doen. 

Pas het speelgoed zo aan dat de kleine er niet snel op uitgekeken is. Let op dat je jouw kind voldoende eten geeft als je thuis werkt. Het kind zal minder snel aandacht vragen als het goed gegeten heeft en even een momentje heeft. Kleine kinderen hebben baat bij een middagdutje. Ga bijvoorbeeld een halfuurtje voorlezen zodat jouw kind in slaap valt. Zo kun jij snel je werkzaamheden weer oppakken. Zorg dat je in de avonduren wat meer aandacht aan je kinderen kunt schenken. Dit onder andere door geen late uren te maken en geen meetings te plannen op tijdens dat de kinderen thuis zijn. Probeer belangrijke taken vooral overdag op te pakken als kinderen op school of het kinderdagverblijf zitten.