Waarom is het spel Minecraft zo succesvol?

Waarom is het spel Minecraft zo succesvol?

29 maart 2022 Uit Door Frederik

Het Microsoft-spel Minecraft werd gecreëerd in 2009 en is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, vooral bij kinderen en tieners. Het is heel gewoon dat spelers urenlang achter de computer zitten of video’s van andere spelers op het internet bekijken. Ouders observeren dit scenario en vragen zich af: waarom vinden mijn kinderen dit zo leuk? De belangrijkste reden is dat het spel in feite een “eenvoudig” beeldformaat is.

Met grote pixels houdt Minecraft zich niet bezig met supermoderne en realistische graphics. Het spel heeft een eenvoudige, vierkante en visueel eenvoudige grafische weergave voor degenen die niet gewend zijn om ermee te spelen of te interageren.

Minecraft: Hoe te spelen in multiplayer modus

Een van de leukste onderdelen van het spelen van Minecraft is de mogelijkheid om je met meerdere andere vrienden te vermaken in de multiplayer modus. Maar helaas is contact maken met andere mensen geen gemakkelijke taak, vooral wanneer zij niet hetzelfde netwerk delen. Om deze reden is een minecraft server hosting service nodig aan het begin van het spel om van het spel te genieten met je vrienden.

Met Minecraft hosting kunnen jij en je vrienden samen spelen wanneer je maar wilt. Denk eraan dat, hoewel de server vrij aan en uit kan worden gezet, het belangrijk is voorzichtig te zijn met de bestanden die erdoor worden gegenereerd: als ze worden verplaatst of gewist, kan de hele wereld van de multiplayer worden beschadigd en verloren gaan.

Het zogenaamde “open-wereld” spel

Het populairste speltype van Minecraft, creative, behoort tot de sandbox-categorie, d.w.z. spellen die de speler slechts minimale beperkingen opleggen, en in feite functioneren als een “vrije wereld” waarin er geen vooraf bepaalde missies te vervullen zijn en er ook geen “etappes” zijn die moeten worden voltooid. 

Je zou dus kunnen zeggen dat het spel geen einde kent en dat de ervaring van het spelen ervan voortdurend door dit aanbod van creaties gaat. Je kunt doen wat je wilt, zoals verkennen, hout hakken, bouwen, een plaats koloniseren, er zijn ontelbare mogelijkheden in een vrije wereld.

Het vierkante model is zeer bekend bij kinderen

Kinderen spelen van nature graag montage- en demontage spelletjes, vooral omdat ze in deze levensfase erg nieuwsgierig zijn, en het spel maakt daar op een digitale manier gebruik van, zodat er oneindig veel mogelijkheden ontstaan.

Het verhaal biedt de spelers geen grote opleggingen of uiterst ingewikkelde etappes. En het is juist deze eenvoud die ertoe bijdraagt dat het spel zo populair is, waardoor het een avontuur wordt dat wordt geleid door creativiteit en verbeelding. De eenvoudige afbeeldingen dragen ook bij tot een aangenamer visueel aspect, aangezien de blokken niet proberen fysieke details van echte mensen of dieren weer te geven, waardoor confrontatie scènes geen indruk maken op kinderen. 

Een geweldig instrument om de verbeelding en creativiteit aan te scherpen

De creatieve modus maakt een constante verkenning van een uitgestrekte wereld mogelijk waarin je huizen, kastelen of zelfs hele steden kunt creëren. Deze hele stijl van spelen nodigt volledig uit tot creativiteit en het spel heeft een indrukwekkende kracht om de verbeelding te stimuleren, waardoor verhalen op een natuurlijke manier vloeien.

Met Minecraft kan een kind een grote koning zijn, de president van een land of gewoon door het bos zwerven, of een grote mijnwerker zijn en de diepten van de grond verkennen door kolen, ijzer, goud, diamanten en stenen te delven.